Jdi na obsah Jdi na menu
 


FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE 

 SECRETARIAT GENERAL : 14, rue Leopold II, 6530 THUIN (Belgique) 

STANDARD č. 88 / 30.5.1989 /D

 

Šeltie - Sheltie - Shetland sheepdog

 

Země původu: Velká Británie

 

Celkový dojem: Malý, dlouhosrstý pracovní pes velké krásy, bez známek těžkopádnosti a hrubosti. Obrys těla symetrický, žádná část není disharmonická vzhledem k celku. Bohatá srst, bohatý límec a náprsenka a krásně utvářená hlava se líbezným výrazem se spojují v ideální obraz.

 

Charakteristika: Ostražitý, mírný, inteligentní, silný a temperamentní.

 

Povaha: oddaný a milující svého majitele, rezervovaný vůči cizím, nikdy nervózní.

 

Hlava a lebka: Ušlechtilá hlava, při pohledu shora i z profilu tvoří dlouhý tupý klín, zužující se plynule od uší k nosu. Šířka lebky je ve správném poměru k její délce a k délce nosní partie. Celek musí být posuzován vzhledem k velikosti psa. Mozkovna plochá, přiměřené šířky mezi ušima, s nevýrazným týlním hrbolem. Líce ploché, plynule přecházející do dobře zakulaceného nosu. Mozkovna a nosní partie stejné délky, dělícím bodem je vnitřní koutek oka. Horní linie mozkovny souběžná s linií nosu, s nepříliš výrazným, ale zřetelně vyznačeným stopem. Čenich, pysky a okraje očních víček černé. Charakteristický výraz je dán vyvážeností a harmonií lebky a obličejové části, tvarem, barvou a uložením očí a správným nasazením a korektním nesením uší.

 

Tlama, chrup: Čelisti silné, souměrné, hladce řezané, silné, spodní čelist dobře vyvinutá. Pysky pevně přiléhající. Zuby zdravé s dokonalým, pravidelným a kompletním nůžkovým skusem. Horní zuby přesahují těsně přes spodní zuby a jsou kolmo usazené v čelisti. Plný počet 42 správně umístěných zubů je vysoce žádoucí.

 

Oči: Střední velikosti, šikmo uložené, mandlového tvaru. Barva tmavě hnědá, s výjimkou jedinců se zbarvením blue-merle, u kterých může být jedno nebo obě oči modré nebo s modrými skvrnami.

 

Uši: Malé, přiměřeně široké u kořene, umístěné dosti blízko u sebe na vrcholu lebky. V klidu položené dozadu; ale ve střehu otočené dopředu a neseny zpola vztyčené, se špičkami překlopenými vpřed.

 

Krk: Svalnatý, dobře klenutý, dostatečné délky, umožňující hrdé nesení hlavy.

 

Hrudní končetiny: Lopatky velmi dobře uložené směrem dozadu. V kohoutku odděleny pouze pateří, ale přizpůsobeny požadovanému klenutí žeber. Spojení lopatky s ramenní kostí dobře zaúhlené. Lopatka a ramenní kost přibližně stejné délky. Loket umístěný v polovině výšky mezi zemí a kohoutkem. Při pohledu zepředu končiny svalnaté, harmonicky formované a rovnoběžné, se silnými kostmi. Zápěstí silné a pružné.

 

Trup: Měřen od kloubu ramenní kosti a lopatky k hrbolu kosti sedací je nepatrně delší než kohoutková výška. Hrudník hluboký, dosahující k lokti. Žebra dobře klenutá, zužující se v dolní polovině hrudníku a tak dovolující volný pohyb lopatek a hrudních končetin. Hřbet rovný, s jemně klenutými bedry, zvolna přecházející do mírně klesající zádi.

 

Pánevní končetiny: Stehna široká a svalnatá, stehenní kost je do kosti pánevní uložena v pravém úhlu. Koleno zřetelně zaúhlené, hlezno dobře tvarované a zaúhlené, hluboko posazené, se silnými kostmi. Při pohledu zezadu jsou zadní nadprstí souběžná.

 

Tlapy: Oválné, s dobře vyplněnými polštářky, prsty klenuté a uzavřené.

 

Ocas: Nízko nasazen. Ocasní obratle se ke špičce zužují a dosahují k hlezennímu kloubu; ocas je bohatě osrstěný, lehce nahoru prohnutý. Při vzrušení může být nesen výše, ale nikdy nad úroveň hřbetu. Nikdy nesmí být zalomený.

 

Chůze, pohyb: Pružný, plynulý a půvabný, vycházející z pánevních končetin, pokrývající maximální množství prostoru s minimální námahou. Mimochod, kličkování, kymácení nebo toporný, chůdovitý a akcentovaný pohyb je vysoce nežádoucí.

 

Osrstění: Dvojité, vrchní srst dlouhá, hrubá, rovná. Podsada jemná, krátká, hustá. Límec a náprsenka velmi bohatá. Praporce na hrudních končetinách bohaté. Pánevní končetiny až k hleznům hojně osrstěné, od hlezen dolů srst krátká / hladká. Srst na obličeji krátká, hladká. Krátkosrstí jedinci jsou vysoce nežádoucí.

 

Barva: 

Sobolí barvy: čisté barvy nebo se stínováním, od světle zlaté až po mahagonovou.Barva stínování musí být velmi sytá. Vlčí a šedé zbarvení je nežádoucí.

Trikolor: temně černá na trupu, přednostně se sytými tříslovými znaky.

Blue-merle: jasná, stříbřitě modrá, s černým melírováním a mramorováním. Sytě  pálené znaky mají přednost, ale jejich absence nesmí být penalizována. Velké černé plotny, břidlicový nebo rezavý nádech ve svrchní srsti i v podsadě jsou vysoce nežádoucí. Celkový dojem musí být modrý.

 

Černo-bílá a černá s tříslovou jsou také uznávané barvy. Bílé znaky (mimo černé s tříslovou) mohou být: lysina, límec, náprsenka, končetiny a špička ocasu. Bílé znaky jsou preferovány (kromě černé s tříslovou); jejich nepřítomnost se ale nepenalizuje. Bílé skvrny jinde na těle jsou vysoce nežádoucí.

 

Výška:          ideální výška v kohoutku:              psi      37 cm

feny    35,5 cm

Odchylka více než 2,5 cm nahoru či dolů od této výšky je vysoce nežádoucí.

 

Vady: Všechny odchylky od výše uvedených bodů se považují za vady, jejichž hodnocení musí být v přesném poměru ke stupni odchylky.

 

Poznámka: Psi musí mít dvě očividně normálně vyvinutá varlata zcela sestouplá v šourku.

Standard FCI č. 88 / 30.05.1989 ; Revize dne: 18.05.2003

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář